Hva er DNS

Hva er DNS?

Domain Name Systems (DNS) er en protokoll som linker domenenavn med tilhørende tjenester. Det funker litt som at DNS er internett sin telefonbok. Ved å gå inn i DNS kan man finne ut hvilken nettside et domene peker mot.

Relevante lenker:

For å starte med DNS må du først logge inn i kundesenteret, deretter går du inn på domenet du vil endre DNS på, så

Hva er en oppføring?

For at DNS skal vite hvor domenet skal peke mot så må man gi instrukser til DNS. Det finnes flere forskjellige måter å gi instrukser på, og disse instruksene kalles “Oppføringer”.

A-oppføringer bruker en IP-adresse til å peke mot hostingen.

Notion image

CNAME er for å sette et alias navn til et subdomene.

Notion image

MX brukes til å sette mail-server på domenet. Her kan man kun ha 1 aktiv server i gangen, men man kan ha flere som back-up-server. Hva som er aktiv server og back-up dikteres av “vektlegging”.

Notion image

NS er navnetjenerne til DNS-systemet, altså serveren hvor DNS lagres og hentes ut fra. Om denne endres bort i fra Webhuset sine navnetjenere (ns.datacenter) så vil vi ikke lenger kunne hjelpe til med å endre DNS, da må dette gjøres hos din DNS-leverandør. Les mer om hvordan du kan endre navnetjenere her. Om vi er registrar på et .no-domene vil vi kunne hente denne tilbake om det skulle være behov for dette. På andre domener kan det være vanskeligere.

Notion image

TXT er en måte å legge tekst til i DNS. Dette kan brukes for å verifisere tilleggstjenester.

Notion image

SRV oppføringer spesifiserer host og port-innstillinger for spesifikke tjenester, slik som voice over IP (VoIP), chatfunksjoner, minecraft-serverer med mer.

For eksempel:

Notion image

Eksempler på DNS