Hvordan oppgradere PHP-versjon?

Steg 1 – Forbered nettstedet ditt

Det viktig å sjekke at nettsiden din er klar for oppdateringen før du starter. Dersom du benytter en CMS-løsning som WordPress, Joomla eller Drupal, er det viktig å sikre at du har oppdatert til den nyeste versjonen, samt fjernet gamle plugins, temaer og installasjoner som ikke benyttes. Når du har sjekket at nettsiden din er kompatibel med PHP-versjonen du vil oppgradere til, kan du fortsette til neste steg. Om nettsiden din er utviklet med spesialtilpasset kode er det viktig å sjekke om nåværende kode er kompatibel med PHP-versjonen du ønsker å oppgradere til. Det er svært viktig at koden oppdateres før nåværende versjon fjernes siden det er enklere å fikse en nettside som fortsatt fungerer.

Steg 2 - Kontroller PHP-utvidelser PHP-utvidelser (extensions) følger ikke automatisk med mellom versjoner. Vi anbefaler derfor at du noterer deg hvilke PHP-utvidelser som er aktive på dagens versjon.

Notion image

Steg 3 – Endre PHP-versjon

Du kan endre PHP-versjonen via Kundesenteret når du er klar.

Gå til Domene fanen -> Trykk på domenet det gjelder -> Trykk på Web i toppmenyen og velg -> PHP versjon

Husk at du må velge PHP 5.2 eller nyere.

Notion image

Steg 4 - Kontroller PHP-utvidelser igjen

Aktiver de samme PHP-utvidelsene som du noterte i steg 2.

Steg 5 – Sjekk at nettsiden fungerer Det er viktig at du tester at nettsiden fungerer slik den skal etter PHP endringen. Sjekk funksjonaliteten og at alle applikasjonene fungerer som de skal.

Rett opp i feil dersom det skulle oppstå, eller få hjelp av en utvikler. Hvis du oppdager feil på nettsiden ved første oppdatering, indikerer dette at koden ikke er kompatibel og vi anbefaler at du retter opp i det så snart som mulig.

FAQ - Ofte stilte spørsmål

• Hva er PHP? PHP er et open source programmeringsspråk som kjører på en webserver og er en av de mest populære språkene for webutvikling. F.eks. kjører alle WordPress-nettsider PHP. I motsetning til HTML, som kjøres i nettleseren, er PHP et skript som kjøres på webserveren. Dynamiske nettsider lages ved å kombinere både PHP og HTML.
  • Hvilken versjon bør jeg oppdatere til? Det er viktig at du vurderer hvilken versjon som best passer din løsning. Dette avhenger for eksempel om du bruker en CMS-løsning som WordPress eller Joomla, eller om nettsiden er tilpasset og kodet av en utvikler. Om du er usikker på hva du bør gjøre er det alltid lurt å spørre personer med kompetanse, eksempelvis en webutvikler.
  • Hva er fordelene med å oppdatere? Er en av de viktigste grunnene til å oppdatere til en nyere PHP versjon er forbedret sikkerhet. Det er ikke lurt å ha en nettside med utdatert kode siden den kan bli mer sårbar for sikkerhetsbrudd og angrep fra hackere, osv. Som oftest inneholder nye PHP versjoner, forbedringer og nye funksjoner. Det er alltid lurt å lese litt om de ulike versjonene og se hvilken som kan passe best for din nettside før du velger. De nyere versjonene er som regel raskere og bruker mindre minne, noe som kan være fordelaktig for større nettsider.
  • Hvordan påvirkes nettsiden når PHP oppdateres? Det avhenger av hvordan nettsiden er bygget. Om siden er laget med ren HTML så påvirkes den ikke av PHP oppdateringen i det hele tatt. Har du for eksempel en CMS som WordPress eller Joomla og har oppdatert til nyeste versjon, så vil ytelsen forbedres. Er nettsiden din utviklet med PHP og koden er kompatibel med versjonen du oppdaterer til, vil den fungere likt eller bedre enn tidligere.
  • Hva om nettsiden ikke fungerer etter oppdateringen? Sjekk oppsettet! Det kan være lurt å sjekke om nettsiden din bruker CMS slik som Drupal, Joomla eller WordPress. Du kan mest sannsynlig få nettsiden til å fungere igjen ved å oppdatere til den nyeste versjonen. Det er vanlig at enkelte utvidelser, plugins og moduler ikke støttes, men det finnes stort sett alltid et alternativ. Dersom en plugin for eksempel ikke støtter PHP 8.1 er det et tegn på at den ikke har vært oppdatert på en stund og kan gi flere problemer. Da er det alltid best å se etter et bedre alternativ. Det er imidlertid viktig å vite om nettsiden din er laget med en egen spesialtilpasset kode. Om det er tilfellet er vanligvis personen som skrev koden best rustet til å oppdatere den. Hvis du har mulighet til å få denne personen til å hjelpe deg, kan det være enkleste løsning. Ellers bør en annen utvikler, som er kjent med koding i PHP, også kunne omskrive dette for deg. Det er viktig å påpeke at den utdaterte koden bør oppdateres før utgående PHP versjon fjernes siden det er enklere å fikse en nettside som fortsatt fungerer.
  • Kan jeg gå tilbake til forrige versjon dersom noe feiler? Ja, i perioden frem til eventuell varslet avvikling av en gitt versjon kan kan du gå tilbake til forrige versjon. Dersom nettsiden din slutter å fungere etter oppdateringen, og du har sjekket alt annet, vil ofte dette være løsningen for å få siden opp igjen. Denne metoden vil gjøre det mulig å rette opp i feil og gjøre oppdateringer fra backend, før du gjør et nytt forsøk.
  • Hva gjør Webhuset når en PHP-versjon utgår? Webhuset informerer kunder som fortsatt bruker en utgående PHP-versjon via epost, med anbefaling om å oppdatere så snart som mulig, og senest innen fristen. Dette gjør vi ca. en måned før PHP-versjonen fjernes fra våre servere. I perioden vil det være mulig å gå tilbake til den gamle versjonen og det blir tid til å korrigere feil. Etter 31. mars oppdaterer vi PHP for kunder som ikke har oppdatert domenet til PHP 5.2 eller nyere. Den eldre PHP-versjonen vil da forsvinne fra Kundesenteret.